18 sie 2015

Schogetten Trilogy - Czekoladowa Trylogia



Na wielkie otwarcie bloga zaprosiłam jedną z moich ulubionych czekolad: Schogetten Trilogia. Pewnie większość z czekoholików już ją jadła, bo ciężko przejść obok niej obojętnie. Zachęcają w niej i porozdzielane kosteczki jak również trójkolorowa masa z tajemniczym krokantem.

Krokant to nic innego jak (chrupiące) drobne orzeszki (w tym wypadku laskowe) zatopione w karmelu. W czekoladzie Schogetten sprawia wrażenie grubych ziarenek brązowego cukru, a orzechy nie są raczej wyczuwalne. Gdyby producent nie umieścił na opakowaniu informacji, że są to orzechy byłabym przekonana, ze to po prostu grudki cukru.

Krokant zatopiony jest tutaj w dobrej białej czekoladzie. A, że uwielbiam wszystko co jest białą czekolada to rozwodzić się nad tym nie będę. Warstwa pierwsza jest super.



Drugą warstwę stanowi nugat nazwany przez producenta Giandują. Nazywanie tej warstwy nugatem jest błędem z mojej strony, bo jak wiadomo nugat robiony jest z białek, miodu i orzechów, a jego kolor nie jest brązowy. Jednak przyjęło się u mnie, że w czekoladach gładkie nadzienie z orzechów laskowych połączonych z kremem czekoladowym jest nazywane nugatem i niech tak zostanie. Zatem Gianduja to nic innego jak czekolada/krem mleczno-orzechowy, który w Trilogii dominuje smakiem. Krem orzechowy jest mocno wyczuwalny i nikt nie będzie miał wątpliwości po skosztowaniu, że czekolada ta jest orzechowa.



Ostatnia warstwa, której mam wrażenie, że jest najmniej to czekolada mleczna. Dość słodka, ale dobrej jakości. Niemniej jednak chętnie zastąpiłabym ją gorzką żeby całość nie była aż tak przesłodzona.

Podsumowując, czekolada bardzo słodka, ale taki łasuch jak ja nie miałby problemu, żeby wciągnąć cala od razu. Tym bardziej, że osobno poukładane kosteczki zachęcają do sięgania po kolejną...i kolejną...i kolejną;)

Ocena: 8/10
Sklep: Biedronka
Cena: 3.29zł

1 komentarz:

  1. Że też o tej czekoladzie nigdy nie słyszałam!! Koniecznie ale to koniecznie muszę posmakować :) Nugat to moja miłość.. I Schogetten też smaczny :)

    OdpowiedzUsuń